06-209.73.471
06-209.73.471
info@controleinzicht.nl

Valpreventie

Administratie | Belastingen | Toeslagen | Nabestaanden hulp | en meer

Tips voor valpreventie ouderen en senioren

Een val veroorzaakt vaak veel leed. Lichamelijk, door kneuzingen of een breuk, maar ook geestelijk. Ouderen en senioren die gevallen zijn, zijn vaak bang om opnieuw te vallen. Die angst zorg ervoor dat ze bepaalde situaties of activiteiten mijden. Niet meer naar de kaartclub, de koffie-inloop of de vriendin drie straten verderop. Vaak leidt dat tot eenzaamheid en een slechtere conditie.

Hier wat tips voor ouderen, senioren of de verzorgende om vallen te voorkomen:

1. BLIJF ACTIEF

Met een beweegprogramma blijven ouderen mobiel, en trainen ze hun balans en spierkracht. In Balans en het Otago Oefenprogramma zijn speciale valpreventie programma’s. Bespreek dit eens met uw huisarts of fysiotherapeut.

2. MAAK HET HUIS VEILIG

Denk aan goede verlichting, een veilige trap en antislip materiaal. Voor meer informatie over hulpmiddelen die het huis veilig kunnen maken, check de Hulpmiddelenwijzer.

3. GENEESMIDDELEN CHECK

Jaarlijks zijn er 41.000 ziekenhuisopnames die te maken hebben met verkeerd medicijngebruik. De helft hiervan kan voorkomen worden. Bespreek medicijngebruik regelmatig met de huisarts.

4. OGEN CHECKEN

Goed zicht is erg belangrijk. Zorg er voor dat de ogen regelmatig worden gecontroleerd. Een reserve bril is ook geen overbodige luxe.

5. HULP FAMILIE

Betrek familieleden er zoveel mogelijk bij.

6. STEVIGE SCHOENEN

Door binnen stevige schoenen te dragen met voldoende profiel en een lage hak, is er minder kans op uitglijden.

7. VITAMINE D OP PEIL

Een gezonde voeding met voldoende calcium, supplementen en dagelijks een ommetje buiten. Bespreek dit eens met uw apotheek of huisarts.

8. VALRISICO HERKENNEN

Door vroeg valrisico’s te herkennen kun je veel leed en verlies van kwaliteit van leven bij ouderen voorkomen.
Bezoek bijvoorbeeld eens de website: https://www.veiligheid.nl/valpreventie

9. SPIEREN AANSPANNEN

Oefen met het aanspannen van beenspieren als je cliënt of ouder familielid duizelig is bij het opstaan. Span eerst beenspieren aan en wacht tot de duizeligheid verdwenen is.

10. Bekijk hier een video over valpreventie:

Het is altijd verstandig om valpreventie te bespreken met uw huisarts.

Ouderenharderwijk.nl is een initiatief van Administratiekantoor Aart Hoeven uit Harderwijk. Regelmatig schrijven zij een blog met  tips en adviezen hoe ouderen en senioren om kunnen gaan met bijv. hun: veiligheid, administratie, belastingen, bankieren, verzekeringen, internet en digitalisering van de maatschappij en nog veel meer. 

Administratiekantoor Aart Hoeven
Tel. 06-209.73.471
E-mail: info@controleinzicht.nl
Website: ouderenharderwijk.nl

Bron: beteroud.nl
Foto: Pixaby / Pexels.com