06-209.73.471
06-209.73.471
info@controleinzicht.nl

Gaat u binnenkort met pensioen? Vergeet dan niet de belastingen goed te regelen!

Administratie | Belastingen | Toeslagen | Nabestaanden hulp | en meer

Voor de meeste mensen is met pensioen gaan een mooi vooruitzicht.  Het is echter ook een periode van onzekerheid. Hoe ga ik mijn “vrije” tijd invullen. Ga ik mijn werk niet missen? Ga ik vaker op vakantie? Ga ik mij niet vervelen? Hoe gaat het financieel en bijv. met de belastingen en toeslagen?

Uitervaring weet Administratiekantoor Aart Hoeven uit Harderwijk dat met pensioen gaan ook gevolgen kan hebben op het inkomen, belastingen en toeslagen.  Veel toekomstige gepensioneerden hebben naast hun AOW ook nog een aanvullend pensioen opgebouwd. Als degene die met pensioen gaat meerdere werkgevers heeft gehad, kan men recht hebben op meerdere pensioenuitkeringen. Ook hebben veel mensen in het verleden een lijfrenteverzekering afgesloten, die dan meestal ook tot uitkering komt.

En dan gaat het vaak mis. Wij zien vaak dat een jaar na de pensionering de mensen “onverwachts” veel inkomstenbelasting moeten bij betalen.  Hoe kan dit nu? Dat is een veel gestelde vraag aan ons.  Het probleem is  meestal het niet correct doorgeven van de juiste loonheffingen aan de verschillende uitkeringsverstrekkers. De verschillende pensioenfondsen, verzekeraars  en de overheid m.b.t. uw AOW weten niet van elkaar hoeveel de nieuwe gepensioneerde totaal in een jaar gaan verdienen.  Met als gevolg: men houd te weinig loonbelasting in iedere maand.

Dan moet u een jaar daarna uw aangifte inkomstenbelasting invullen. U vult keurig al uw inkomsten in en geeft ook door hoeveel belasting er al is ingehouden.  En dan moet u opeens belasting bij betalen. Dat is even schrikken, want belasting bij betalen terwijl gepensioneerde er vaak qua inkomsten er op achteruit gaan, dat had u niet verwacht.

Laat daarom altijd vooraf goed bekijken wat de financiële gevolgen kunnen zijn als u met pensioen gaat. Dit kan namelijk een hoop ellende voorkomen en u weet meestal vooraf waar u “financieel” aan toe bent.

Tip:  Als mensen met pensioen gaan, dan gaat in veel gevallen het inkomen naar beneden. Misschien dat u hierdoor wel in aanmerking kunt komen voor bijv. zorgtoeslag en/of huurtoeslag.

Meer weten over met pensioen gaan, toeslagen en de belastingen? Neem dan contact op met Ouderenharderwijk.nl

Ouderenharderwijk.nl is een initiatief van Administratiekantoor Aart Hoeven uit Harderwijk. Regelmatig schrijven zij een blog met  tips en adviezen hoe ouderen en senioren om kunnen gaan met bijv. hun: veiligheid, administratie, belastingen, bankieren, verzekeringen, internet en digitalisering van de maatschappij en nog veel meer. 

Administratiekantoor Aart Hoeven
Tel. 06-209.73.471
E-mail: info@controleinzicht.nl
Website: ouderenharderwijk.nl


Aan teksten en berekeningen kan geen  rechten ontlenen.
Foto: Pexels.com Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *