06-209.73.471
06-209.73.471
info@controleinzicht.nl

Zijn voor ouderen en senioren zorgkosten nog aftrekbaar?

Administratie | Belastingen | Toeslagen | Nabestaanden hulp | en meer

De belastingaangifte moet over een paar maanden weer gedaan worden. Veel ouderen en senioren vragen zich af of en welke zorgkosten / ziektekosten nog aftrekbaar zijn.  Bepaalde zorgkosten zijn nog wel aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.  Verstandig is om nu al te beginnen met het verzamelen van alle ziektekosten die u of uw partnet in 2019 gemaakt hebben. Alleen dan komt u erachter hoe hoog deze kosten zijn geweest. Niet alle zorg kosten zijn aftrekbaar.

Als u zorgkosten aftrekt, moet u rekening houden met de volgende voorwaarden:

 • U mag zorgkosten niet aftrekken als die onder het verplicht en/of vrijwillig eigen risico vallen.
 • U mag alleen kosten aftrekken die u maakt in verband met ziekte of invaliditeit. Niet alle type zorgkosten zijn trouwens aftrekbaar. Op de website van de belastingdienst kunt u lezen welke soort kosten wel aftrekbaar zijn!
 • U mag de kosten alleen aftrekken in het jaar waarin u die kosten hebt betaald.
 • U mag alleen het deel van de kosten aftrekken waarvoor u geen vergoeding kunt krijgen van bijvoorbeeld de (aanvullende) zorgverzekering of de bijzondere bijstand.
  Als u de kosten eerst zelf betaalt en later een vergoeding van bijvoorbeeld uw zorgverzekeraar krijgt, mag u (dat deel van) de kosten niet aftrekken.
  Als u zorg nodig hebt dat onder het basispakket valt, dan kan het zijn dat u kiest voor een niet-gecontracteerde zorgaanbieder. U bent dan misschien een betaling verschuldigd voor de zorg. Deze kosten kunt u niet aftrekken. 
 • De belastingdienst kan u vragen om uw kosten aan te tonen. Bewaar dus uw rekeningen, de overzichten van uw zorgverzekeraar en uw bankafschriften.

Let op!

De volgende tegemoetkomingen hoeft u niet van het aftrekbare bedrag af te halen:

 • de tegemoetkoming die u kreeg via het Centraal Administratiekantoor (CAK) voor kosten die u maakt als chronisch zieke of gehandicapte
 • de tegemoetkoming die u kreeg van het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) omdat u arbeidsongeschikt was
 • de tegemoetkoming specifieke zorgkosten die u kreeg van de Belastingdienst

Meer weten over het doen van belastingaangifte? Neem dan contact op met Ouderenharderwijk.nl

Ouderenharderwijk.nl is een initiatief van Administratiekantoor Aart Hoeven uit Harderwijk. Regelmatig schrijven zij een blog met  tips en adviezen hoe ouderen en senioren om kunnen gaan met bijv. hun: veiligheid, administratie, belastingen, bankieren, verzekeringen, internet en digitalisering van de maatschappij en nog veel meer. 

Administratiekantoor Aart Hoeven
Tel. 06-209.73.471
E-mail: info@controleinzicht.nl
Website: ouderenharderwijk.nl

Bron: Belastingdienst.nl
Aan teksten en berekeningen kan geen  rechten ontlenen.
Foto: Pexels.com Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *